Sörens Bloggbok

Sörens Bloggbok

Lady Elaine

På en resa både över och under haven till hästar och hovslagare runt om i världen. . . . .

HEMSIDAN

Slutspurt

Väntans tiderPosted by sören Fri, July 11, 2014 08:38:07

Mycket är det man vill hinna innan avfärd men jag har förstått att de som vill vara färdiga och klara innan avfärd kommer aldrig iväg. Det är en del kvar att packa och fixa med och lite små saker att inhandla. Jag tror det är bra att ha lite som fattas, då får man lite mera att finna på vägen. Väder och vind har varit till min fördel i flera dagar, vi får se om det håller i sig nästa vecka också.

Jag har inte tidigare förstått att intresset för min resa varit så stort.Det blir till att skriva lite oftare, nu när det blir tid över lovar jag tätare rapporter. I dag blir det provsegling med full last i lugna vatten. Tack alla ni som läser och följer mig på min färd.

Vinden skall man vara vän medMånsken i hamnen

Väntans tiderPosted by sören Wed, July 09, 2014 00:27:25

Dagen efter första fullmånen i juli månad år 2014 mitt på dagen då händer det.

Tiden blir klockan 13 och 13 är även datumet på dagen i juli då hamnen lämnas.
Kanske blir första etappen inte så lång men starten har gått och målet är Skagens hamn i Danmark. Ett stopp på Grötö kommer jag även att göra för att kontrollera det tekniska samt hämta en epirb. En manick som sänder nödsignaler när man sjunker. Jo så är det, en pryl som man inte ska använda men är bra om man behöver använda den.
Som de flesta redan förstår är det Gunnar igen som levererar både pryl, service och kunskap, tack för det Gunnar. Sedan är det vädret som styr tid, fart och avgångs dag. Häromdagen blev allt färdigt på hus och bygge in till sista varrvel.
En skön känsla, båten blir aldrig färdig men är redo för havens prövningar. det mesta sitter fast i alla fall.

Nu är det ljust dygnet om när månen är stor.Avresa 13 juli

Väntans tiderPosted by sören Wed, July 02, 2014 01:16:17
Nu får det vara slutväntat på papper folk och prylar.
Den trettonde seglar jag iväg från bryggan i Wallhamns Marina.
Med kompassen inställd på Skagen i Danmark lämnar jag fosterlandet, det hänger så klart på väder och vind när överfarten sker.

Bryggan i Wallhamn lämnas i alla fall trotts att platsen är betald säsongen ut.
Är någon intresserad av att hyra den i andra hand så hör av er, förhoppningsvis är den ledig några år framöver.
Tänk att det ska ta sådan tid att få saker gjorda och att handlarna har så få saker på lager. Ja det så klar. Det är grejor jag vill ha och jag tillhör en minoritet av seglare, men ändå.

Det har även blivit lite konstigheter med hemsidan, Eftersom jag själv inte ändrat så förmodar jag det beror på att det uppdaterats en del funktioner på sidan.
Jag får försöka rätta till detta när det blir tid över och internettrafiken medger.

Åskan har gått runt flitigt på fastlandet medan det är betydligt lugnare vid kusten och havsbandet. Vädret är väldigt lokalt och har man tid att studera det lite granna ser man förändringar som gör att man vet hur det blir en stund framöver. Ja det är mycket man förstår när man har tid att reflektera över ens omgivning.
Mer om detta i framtiden.

Glöm inte lyssna på de unga som har så mycket klokt att säga.Sol o segel

Väntans tiderPosted by sören Sat, June 28, 2014 22:24:07

Efter en underbar segeltur och två dagar på Grötö med åska regn och solsken är radio och dator redo för de stora haven.
Ladda ned väderfiler och skicka mejl kan jag nu göra från alla världens hörn.
Jag får tacka Gunnar för all hjälp med det tekniska supportande, utan honom hade det inte fungerat. Fast det är klart utan Gunnar hade jag inte haft alla teknikaliteter heller, fast han tar sitt ansvar och ser till att det fungerar.
Tack för det.

Det känns som avfärden nalkas, grejor kommer på plats och jag börjar lugna ned mig och njuter av seglandet. Det är lite papper som måste ordnas också innan allt blir lugnt. Grötö var en positiv överraskning med vänliga människor som alla hejar när man möter dem. Det finns öar jag varit på där ingen inföding drar på smilbanden och hejar.
En stor stjärna i kanten för Grötös glada positiva och välkomnande atmosfär. Seglingen tillbaka i dag bjöd på lite vind sol och några droppar vid Källö, sedan sol och lugn segling tillbaka mot Tjörn. Ett par Makrillar fångades på vägen som sedan blev en läcker kvällsmåltid. Sådana här dagar är härliga och kommer att bli många fler, var så säkra på det.

Ett leende kostar inget att ge men är värt mycket för andra

Ta en titt

Väntans tiderPosted by sören Mon, June 23, 2014 14:22:44

Nu är seglen hissade och provade, genua, fock och storsegel. Kutterstaget innebär fler stag, fall, skot, och revlina. Mer att hålla reda på och då behövs ett par avlastare till som skall passa på en speciell plats. Lite ovant, annars känns hon stabilare och tryggare än någonsin. Det hänger nu endast på mig, för Elaine är nu onödigt trygg, stark och bra för de stora havens prövningar. Nu får jag träna upp mig så att hon får visa vad hon kan uträtta på världshaven.

Batterier installerade och elsystemet är färdig bytt med pressade kablar och vaselin. AIS apparaten är igång så det går att se var jag är, även på nätet om någon land station får kontakt med sändaren. Även navigationsdatorn och VHF radion är i funktion. Kortvågsradion skall förhoppningsvis sättas på plats i dag. Och flera solceller skall monteras, utrustningen äter ström som solen så gärna bistår med.

Jag har även hjälpt till att bärga lite hö, grejat och även umgåtts med vänner på midsommar. Äntligen är huset färdigsnickrat, det känns skönt. Tack för all hjälp Luis och Manne.
Nu närmar det sig, är någon intresserad av att ta en titt på båten så är det hög tid. Nu på onsdag eftermiddag-kväll är jag ombord.
Hon ligger i Wallhamn Marina, ta vänster efter Tjörn bron sedan vänster mot Wallhamn och följ skyltning Wallhamn Marina, (höger och höger igen). Slå en signal när ni är vid grinden så öppnar jag.

Det är mycket man vill ha med så det gäller att packa väl, en billasts till och städning av garage återstår innan provianteringen börjar, men det finns mat vatten el och servicemöjligheter i så gott som alla hamnar i hela världen. Man behöver inte oroa sig för sådant som är en självklarhet i alla länder. Nu är det som ljusast på året, den 21 juni är det riktiga sommarsolståndet då solen visar sig längst tid på dagen sedan blir det kortare dagar fram till jul och då vänder det. På södra halvklotet är det tvärtom! Det finns alltid en sommar att fira.

Njut av sommaren medan den är härVärldssensation

Väntans tiderPosted by sören Sun, June 15, 2014 00:37:21

En Öronmanet eller Blåmanet som den också kallas med sex ”öron” hälsade på i hamnen. Dessa ringar som i själva verket är könsorgan brukar alltid vara fyra till antalet men på denna unika individ så var det sex stycken ringar. Kanske den enda i sitt slag, vi får se vad expertisen säger. Men det är här ni får se den första gången innan marinbiologerna sätter tänderna i den för att försöka lösa gåtan med de sex ringarna. Jag hoppas att vi kan återkomma med en förklaring på detta mysterium.

Och Nils stod för sitt ord och sydde färdigt seglen på den tid han lovat, trevligt med människor som håller vad de lovar. Tack Nils. Det har varit lite snickrande på huset men i morgon skall seglen provseglas tänkte jag.

Ett fåtal snickardagar kvar och många segeldagar framöver, det drar ihop sig. Lite saker som skall packas ned i båten och en del att montera, men det närmar sig. Flera har varit intresserade av att se båten så det blir en dag för de som är intresserade att ta en titt på sköna Elaine innan avfärden. Skall bara bestämma vilken dag det blir men snart blir det.

Mycket finns att upptäckaOvälkommet besök

Väntans tiderPosted by sören Wed, June 11, 2014 06:14:23

Jag har varit tvungen att ligga i kojen några dagar på grund av en bacillusk som tagit sig friheten att gå ombord utan lov. I dag har jag lyckats göra mig av med hen och är på benen igen, om än lite svaga så bär de mig. Jag stapplade ut och la mig på klipporna med vågornas brus i öron och solens strålar på kroppen så piggnade jag till en smula. Det finns massor med växter och djur även på de kalaste klippor, länge satt jag och förundrades över deras livskraft trots en tillsynes mager tillvaro. Små spindlar sprang med en faslig fart över klipporna, ca 100 gånger sin kroppslängd per sekund, det är 7-800 km i timman för en stor människa. Fast det är klart, de har åtta ben de små rackarna, men ändå. Jag har nu också sett en Ålkråka (Skarv) som fångat och ätit en ål, kråkan hade ett väldigt stort problem i sin näbb men efter många minuter gav ålen upp och lät sig sväljas. Havsöringen fortsätter att patrullera sin strand och Ejdrarna dyker i hamnen men maneterna har simmat vidare men är snart tillbaka tror jag.

Det är ordnat i naturen

Grannar

Väntans tiderPosted by sören Fri, June 06, 2014 09:45:51

Först häromdagen fick jag känslan av att vara ledig! Det tar lång tid innan man kommer in i ledighetskänslan på riktigt säger dem som seglat länge. Det har kommit hem en Vagabond efter fyra års seglats på haven till min brygga som har tips och kunskap att dela med sig, vilket öde, som på beställning. Det bor även en Havsöring vid bryggan som jag ser varje dag och ett stim Multar som patrullerar hamnen på jakt efter föda. Ejdrarna har ungar som även de söker skydd och mat tillsammans med sina mammor i hamnen. Mängder med krabbor, räkor och småfisk huserar bland tången. Lite lugn, solsken och tid är allt vad som behövs för att njuta av havslivet i viken. Där även sjöstjärnor och maneter kommer på besök, stora fartyg tittar förbi ibland och naturligtvis finns det båtgrannar också. Nu börjar det bli lite städat i båten efter allt fixande och grejorna kommer på plats en efter en. I dag var det tänkt att det skulle bli lite nationaldagsdykning, tyvärr blev det inget på grund av att de flesta hoppade av. Jag pratade med havsöringen och tittade på maneter i stället. Även båtgrannarna börjar vakna till liv för att fira nationaldagen i strålande solsken.

I havet bor många varelser och tingNext »