Sörens Bloggbok

Sörens Bloggbok

Lady Elaine

På en resa både över och under haven till hästar och hovslagare runt om i världen. . . . .

HEMSIDAN

Sommardag på stilla vatten

7 Nordjön och sista bitenPosted by sören Wed, August 17, 2016 08:49:28
15 augusti startade i friska vindar men då vi kom in i de trängre passagerna med plockepinn så avtog vinden. Här var det stilla och fint. Nära till land och mycket solsken.

Mängder med gröna och röda pinnar (prickar) fick man köra slalom mellan. De gröna på barbord sida och de röda på styrbord sida. I Limfjorden finns det nog fler prickar än i hela Bohuslän tror jag.

När vi närmade oss Ålborg kom det både paddlande och roende danskar som hade bättre fart än Elaine. Det var inte så mycket vind det sista men två knops medström gjorde gott.

Tre broar fick öppna sig på vägen var av två i Ålborg. Vid Ålborgs största bro hade vi bra flyt då väntetiden endast blev sju minuter innan vi kunde driva vidare till en lämplig ankringsplats.

Efter Ålborg centrum kom prickarna på fel sida, de gröna på babordssidan och de röda på styrbordssidan är lämpligt att ha dem på väg ut mot havet. Annars går man lätt på grund i dessa grunda vatten.

Inte bara vinden ger fart över grund

57 02.760N 010 02.760EDraaby Vik

7 Nordjön och sista bitenPosted by sören Wed, August 17, 2016 08:39:21

14 augusti seglade vi en bit till i Limfjorden. Även i dag var det starkare vindar än vad som lovats. Lite byigt med växlande vindriktning gjorde att vindrodret fick Elaine att vingla lite hit och dit. Det är sådana här dagar man kan lära sig att använda vindvriden som kappseglarna så ofta pratar om.

Det är som att segla inomskärs fast mera på landet. Här finns fält i olika färger från mörkgrönt till ljust gulaktigt och även brunt. Kossor kan man också se och framförallt kan man känna lukten av köttproduktion vilket inte förhöjer upplevelsen precis.

Lantlig lukt av kossor och andra djur som går utspritt på ängarna doftar dock ljuvligt. Denna doft når tyvärr inte ut till våra båtar. Kanske för den kraftiga vinden blåser bort lukterna innan de kommer fram.

Riktigt njutnings fullt har det varit i dag i Limfjorden med sol och moln om vart annat. Några veckors segling här på sommaren skulle säkert ge en fin semester. Det finns även en hel del små byar och marinor här i inlandet.

Vinden lugnade sig framåt kvällen och ankringen blev riktigt stilla denna natt. Och så klart låg vi ihop surrade även denna natt.

Danmark består till det mesta av sand

56 51.820N 008 50.000E

På Limfjorden i friska vindar

7 Nordjön och sista bitenPosted by Sonny Tue, August 16, 2016 11:51:46
13 augusti vandrade vi runt lite i Thuborön med omnejd. Här har varit ett sjöslag för 100 år sedan som skördade många unga mäns liv. Närmare bestämt 8625 och 25 fartyg gick till botten.

Det blåste på bra och flera båtar väntade på att den starka vinden skulle vrida till nordväst så att de kunde segla tillbaka till Holland. De fick nog en tuff resa söder ut. Vi seglade på eftermiddagen öster ut med vinden och på innanhavet Limfjorden.

Trots de starka vindarna så blir det inte så mycket vågor på fjorden då den är såpas grund. 5-6 meter är det för det mesta. Och någon ränna på runt 15 meter finns som är det djupaste tror jag.

Väldigt lite segel behövs för att få fart på skutan då det friskar i mellan 20 och 30 knop. En broöppning fick vi vara med om innan vi ankrade för natten. Nära land var det riktigt lugnt och ringa vind.

För att kunna umgås mellan båtarna, Namastee och Lady Elaine så band vi ihop dem samtidigt som vi båda hade ankarna utlagda. Ett riktigt trevligt sätt att ankra på.

Nära har man de kära

56 32.75N 008 34.530E


Ökande vindar

7 Nordjön och sista bitenPosted by Sonny Mon, August 15, 2016 10:13:42
12 augusti ökade vinden sakta och var stark och frisk framåt kvällen då vi gick in i Thuboröns hamn. Detta är en stor fiskehamn med ljusblå fiskebåter och här luktar riktigt mycket fisk. I den norra basängen där vi seglare håller till klarar vi oss från stanken så länge vinden ligger på från havet.

Newlyn i Cornwall som är en av Englands största fiskehamnar och även lite större än Thyborön där luktade det inte alls fisk. I Newlyn var man väldigt noga med att tvätta både lokaler och piren ordentligt ren varje dag. Det är skillnad på danskar och engelsmän verkar det som.

Detta är en obemannad hamn där man får betala i en maskin och ladda ett kort med pengar som man sedan köper el, duschtid och annat för. Det är inte så många som ligger här i dag. När jag stannade till då vi seglade väster ut för två år sedan var det så fullt att vi lade till i bassängen bredvid.

Jag lyxade till det med både el och dusch. En dansk krona minuten kostade duschandet även de första minuterna då vattnet var kallt. Men att sedan få sova i en varm båt hela natten var riktigt skönt.

Alla hamnar är olika på olika sätt

56 42.360E 008 13.330E
Segling mot Thuborön

7 Nordjön och sista bitenPosted by sören Sat, August 13, 2016 11:03:56
11 augusti skulle vi segla iväg vid åtta tiden men det blev inte förrän tolv då flickorna skulle greja och duscha innan seglatsen. Då blåste det på rätt bra från söder vilket gav god fart norr ut. Här på Nordsjön står det väldigt mången vindkraft parker. Det skulle vara intressant att få veta hur mycket el dessa producerar.

Vi fick en lugn stund då vinden vred till västlig framåt kvällen då även solen kom fram. Sedan blev det bidevind och fin fart med fulla segel. Natten blev full av stjärnor och ganska ljus då månen även kunde lysa för oss. Och i horisonten blinkade de röda lanternorna på vindkraftverken.

Namastee och Lady Elaine är lika stora och seglar ungefär lika fort. Trimmar man lite extra kan man så klart få några tiondels knop som gör att vi sakta drar ifrån. Och slarvar man lite eller slappnar av så tappar man fort de där tiondelarna.

Det är de små detaljerna som är viktigaKalla vindar från norr

7 Nordjön och sista bitenPosted by sören Thu, August 11, 2016 08:38:37
10 augusti var det uppehåll på morgonen och solen kom då jag var vid fåglarna och gav ett fint ljus men lite från fel håll. Men så kalla vindarna var. Fingrarna blev alldeles stela och jag påmindes bryskt om det nordiska klimatet som jag inte saknat en sekund de år jag varit på sydliga breddgrader.

Det var skönt med en värmande kopp te då jag var tillbaka i båten även om detta inte hjälpte mot stela fingrar. Det tog några timmar innan jag var återhämtad från de kalla vindarna. Så kalla kanske de inte var men jag är inte van så nästa gång blir det vantar på.
Lite taktikande med vädret blev det tillsammans med familjen Paukert i Namastee. Det ser bra ut för en tur norr ut i morgon så det blev till att förbereda lite inför avfärden.

Handla hanns med innan vi tog en sista tur kring öns övre del och tittade en sista gång på fåglarna och alla hål efter bomberna. Solen sken så fint hela dagen men framåt kvällen kom de svarta molnen med några droppar regn.

Alla dagar jag varit här har solen skinit på dagarna men en hel del dagar har det regnat någon skur både på morgonen och på kvällen. Både middag och bildvisning från San Blas hanns med innan natten kom och det var dags för kojen.

Ärr som orsakats av skador går aldrig bort

54 11.060N 007 53.380WHelgoland, en sönderbombad ö.

7 Nordjön och sista bitenPosted by sören Wed, August 10, 2016 10:34:47
9 augusti började med regn i ottan så det blev inget besök hos fåglarna vid soluppgången. Regnet upphör när solen kommit upp en bit. Däremot var det lugna vindar så att Maje kunde hissa segel och segla söder ut. Inte så långt men i alla fall 40 mil till tyska fastlandet och Wilhelmshaven.

Det blev lite rundvandring på byn under dagen innan besöket i de civila skyddsrummen som byggdes för att klara sig mot allt bombande som ön utsatts för genom åren. Här har bombats och skjutits något förfärligt så förstörelsen av ön är så omfattande att det syns tydliga spår än i dag. Hela högplatån är bara kratrar som nu är gräsbevuxen.

De militära bunkrarna och skyddsrummen är förstörda och sista bombandet av ön ägde rum så sent som 1952. Och innan dess fick infödingarna skeppas till fastlandet och åter många gånger för att det skulle vara militärgöra på ön. Adolf hade planer på att göra en fem kilometermeter lång hamn här för stora delar av sin krigsflotta men som tur var fanns det inga pengar till denna dårskap.

Guiden pratade tyska men Monika översatte en hel del av vad som sades. Det var ingen vidare munter historia som denna ö genomgått. Många har gjort anspråk på ön och många länder har tyckt att det varit deras. Medan de stackars frisländarna som bott här långt innan olika länder gjort allt för att förstöra ön hela tiden råkat illa ut.

Min förståelse för den korkade människan minskar med kunskapen om deras dårskap. Både efter och mellan de stora krigen försökte man bomba bort hela Helgoland, varför? Här har det detonerats den största bomb någonsin som inte fungerat med kärnklyvning och plutonium. Det är den södra delen av högplatån som då förstördes och blev en stor krater.

Totalt meningslös vandalism som utförts av vuxna män och inte av tonårs ligister. De vuxna gnäller på ungdomen men borde de verkligen det. Nog om dessa tråkigheter. Vad sägs om en klocka för 12880€. Det blir att välja mellan en klocka och ny bil ;-) Den kan bara visa tiden vilket även solen gör helt gratis.

Det blev ett besök hos fåglarna på kvällen men jag hann inte upp förrän solen täcktes av mörka moln igen. Solen skiner mest hela dagen men på morgon och kväll är det molnen som har övertaget. Denna lilla ö sägs ha ett eget lite klimat här ute som är betydligt trevligare än fastlandet som ligger några mil här ifrån.

Vad en beslutar kan drabba många

54 11.060N 007 53.380WFärjefärd till Dune

7 Nordjön och sista bitenPosted by sören Tue, August 09, 2016 11:48:45

8 augusti besökte vi den lilla ön Dune som ligger alldeles bredvid den större ön Helgoland. Det går små färjor var halvtimma som skeppar människor hela dagarna från och till den lilla Dune ön.

Denna ö är helt enkelt en stor sandhög med fina stränder runt om. Mellan dynorna ligger det en campingplats och det finns även små stugor att hyra. Det växer en hel del havtorns buskar här som bär på mängder med bär. De är inte riktigt mogna än men det blir de snart.

För inte så många år sedan (1720 talet)var dessa två öar en större ö. Men en kraftig storm sköljde bort stora mängder sand så det blev ett sund och så var det två öar. Inte nog med detta utan här ligger även Helgolands flygplats som har många avgångar och ankomster var dag med små propellerplan.

Det var en hel del fåglar även här och det simmade en del sälar längs stränderna och på den södra stranden låg det ett helt gäng sälar och vilade i sanden. Varken sälar eller fåglar är särskilt skygga av sig. Man får dock inte vara närmare sälarna än 30 meter.

Vädret var fint då vi färjades ut till ön men innan vi vandrat runt hela ön kom det lite regn. Det varade inte så många minuter men värmen försvann för resten av dagen. Det är annars varmt och skönt här speciellt när man är i lä.

Åter igen avslutades dagen i Namastee och denna kväll blev det mycket seglar prat. Maje med Martina och Jens seglar söder ut till sin hemmahamn i morgon om vinden lugnar sig i natt. Lagom vind från ett bra väderstreck är alltid trevligt då man seglar på havet.

I dag har det blåst mer än i går så inga färjor har kommit eller gått mellan Helgoland och fastlandet. Det har inte varit storm men landkrabbor gör nog bäst i att hålla sig på landbacken när det friskar till sig i alla fall.

En bra grund är viktig så också våra fötter

54 11.060N 007 53.380WNext »